Omtrent eigendom


Kunst en eigendom geven aanleiding tot discussies. Wanneer is iemand eigenaar; wanneer valt een voorwerp in een boedel; wie is er mede-eigenaar; wat als verschillende personen rechten claimen? Zoveel mensen zoveel zinnen.

De blogs over 'Omtrent eigendom'


Wie eist ... bewijst!

Nazaten van kunstverzamelaar Franz Wilhelm Koenigs (“Koenigs”) hebben bij uitspraak van het Gerechtshof Den Haag ongelijk gekregen in een geschil dat zij hebben met Museum Boijmans Van Beuningen (“Boijmans”) over tekeningen die aan hun voorvader hebben toebehoord.

Lees meer »

Het dilemma van de Krimschatten

Op 14 december 2016 heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan over teruggave van door het Allard Pierson Museum tentoongestelde kunstvoorwerpen. De rechtbank oordeelde dat de kunstvoorwerpen moesten worden afgegeven aan de Staat Oekraïne. 

Lees meer »


Sparta krijgt Mastenbroek terug

Tijdens verbouwingswerkzaamheden rond het Sparta stadion in Rotterdam in 1997 treft een bouwvakker, naar eigen zeggen, een schilderij aan in een kruiwagen met afval, bestemd voor de vuilcontainer.

Lees meer »


Collectie-Luigies blijft bij gemeente Papendrecht, claim erfgenaam afgewezen

Op 7 maart 2012 heeft de rechtbank te Dordrecht eindvonnis gewezen in de zaak van de Collectie-Luigies. De voorwerpen in de collectie zijn afkomstig uit de nalatenschap van Nanne Harm Luigies (1904-1977), een fervent kunstverzamelaar, die tijdens zijn leven een gevarieerde en waardevolle collectie schilderijen, sculpturen en Chinees en ander porselein en aardewerk aanlegde.

Lees meer »Ex-schoonmoeder krijgt opbrengst Chinese vaas

De Britse Andrea Calland moet, na een juridische strijd van twee jaar, het geld dat ze overhield aan de veiling van een zeldzame Chinese vaas (omgerekend bijna € 267.000,--) afstaan aan haar ex-schoonmoeder, Evelyn Galloway. De rechter oordeelde dat de vaas, die al 18 jaar bij mevrouw Andrea Calland in huis stond, nog steeds eigendom was van haar voormalige schoonmoeder.

Lees meer »