Roofkunst
Trouw: advies Restitutiecommissie 'Bild mit Häusern'
03 december 2018
Sandra Kooke, kunstredacteur bij dagblad Trouw heeft op 3 december 2018 een artikel gepubliceerd over het bindend advies van de Restitutiecommissie in oktober 2018. Dit advies is gegeven naar aanleiding van het verzoek tot teruggave van het schilderij 'Bild mit Häusern' van Wassily Kandinsky. Dit schilderij behoort tot de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Het commentaar van Roelof van Holthe op dit bindend advies wordt in dit artikel geciteerd...
Kunstroof is van alle tijden
01 februari 2016
In het magazine IdB 2016-1 (uitgave Bank Insinger de Beaufort B.V.) staat een artikel "Kunstroof is van alle tijden", waarin aandacht wordt besteed aan de praktijk van Roelof van Holthe en Rieke Smakman. 
Rechtbank bekrachtigt beoordelingsvrijheid van de Restitutiecommissie bij bindend advies taak
01 juli 2014
De Rechtbank Overijssel heeft bij vonnis van 11 juni 2014 een zogenaamd bindend advies van de Restitutiecommissie inzake Semmel / Museum De Fundatie in stand gelaten, ter zake van het kunstwerk " Christus en de Samaritaanse vrouw bij de Bron " van de Italiaanse schilder Bernardo Strozzi. De rechtbank bekrachtigt in haar oordeel het ruime beoordelingskader dat de Restitutiecommissie heeft bij haar taak als bindend adviseur. 
Restitutiecommissie adviseert over claims op schilderijen uit vier Nederlandse musea
21 mei 2013
De Restitutiecommissie heeft een viertal bindende adviezen afgegeven met betrekking tot schilderijen waarvan afgifte werd gevraagd door de indirecte erfgenamen van de Duits/Joodse ondernemer Richard Semmel. De vier werken zouden in de dertiger jaren in het bezit van de heer Semmel zijn geweest en door hem in 1933 op een veiling bij bij Frederik Muller & Cie te Amsterdam zijn verkocht. De verkoop zou verband hebben gehouden met de politieke situatie in nazi-Duitsland destijds. De schilderijen maken thans deel uit van museale collecties. De erfgenamen en de musea zijn overeengekomen om de restitutieverzoeken te laten behandelen door de Restitutiecommissie in een bindend advies procedure.
View this site in English